SSL certificaat (https): het effect op SEO

Tegenwoordig heeft bijna iedere webshop wel een SSL certificaat, maar ook steeds meer gewone websites stappen over op een webadres dat met https begint. Niet gek, want in een tijd waarin cybercrime steeds vaker voorkomt, is een SSL certificaat geen overbodige luxe… Maar wist je dat een SSL certificaat niet alleen je website beveiligt, maar ook een positieve invloed heeft op de ranking van je website binnen de zoekresultaten?

Wat is een SSL certificaat?

First things first. Laten we bij de basis beginnen. Een SSL (Secure Socket Layer) certificaat is een protocol dat een versleutelde verbinding opzet tussen de server van een website en de internetbrowser van een gebruiker (zoals Google Chrome, Firefox of Safari). De gegevensuitwisseling wordt door het certificaat beveiligd door middel van encryptie. Hierdoor kunnen persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en creditcardnummers, niet onderschept worden door buitenstaanders of kwaadwillenden. Een actief SSL certificaat is te herkennen aan een URL die begint met https (Hypertext Transfer Protocol Secure) en aan het groene slotje dat voor de URL staat. Als je deze twee dingen ziet, weet je dat je gebruikmaakt van een beveiligde verbinding.

SSL certificaat herkennen

Een actief SSL certificaat herken je aan de s en het groene slotje voor de URL

Verschillende typen SSL certificaten

Over het algemeen zijn er twee typen certificaten:

 1. Domein & organisatie validatie (alleen een groen slotje)
 2. Uitgebreide domeinvalidatie (groene balk met bedrijfsnaam)

De beveiliging van deze certificaten is gelijk, maar de mate van validatie, en daarmee het vertouwen dat wordt gewekt, verschilt. Zo is een certificaat met uitgebreide domeinvalidatie aanbevolen voor webshops en commerciële bedrijven die privacygevoelige informatie verzamelen. Daarnaast bestaan er ook certificaten voor subdomeinen en websites met meerdere domeinen, zoals meertalige websites. De kosten verschillen per certificaat. Een certificaat met domein- of organisatievalidatie heb je al voor enkele tientjes per jaar.

SSL certificaat Product Plus Reclamebureau

Product Plus Reclamebureau maakt gebruik van een uitgebreid-domeinvalidatie-certificaat

SSL certificaat als ranking factor

Een SSL certificaat zorgt niet alleen voor veiligheid en vertrouwen, maar het draagt ook bij aan het SEO resultaat van je website. Veiligheid is voor Google topprioriteit en daarom krijgen websites met een SSL certificaat voorrang in de zoekresultaten. Houd er wel rekening mee dat een versleutelde verbinding slechts één van de honderden criteria is waarop Google websites rankt. Verwacht dus geen wonderen als het gaat om je positie in de zoekresultaten. In de toekomst zal deze ranking factor echter steeds zwaarder mee gaan tellen. Zo geeft Google Chrome gebruikers al een waarschuwing als zij proberen in te loggen op een onbeveiligde website. In de toekomst gaat Google gebruikers ook waarschuwen als zij een onbeveiligde website bezoeken. Het is daarom aan te raden om, indien je dit niet al gedaan hebt, over te stappen op een beveiligde verbinding. Zeker als jouw website privacygevoelige informatie verzamelt.

Is een SSL certificaat verplicht?

Nee, een SSL certificaat is feitelijk niet verplicht. We raden je echter wel sterk aan om een SSL certificaat aan te schaffen. In mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze Europese wet verplicht bedrijven om te zorgen voor een veilige verzameling, opslag en verwerking van persoonsgegevens. Heeft jouw website een contactformulier, maar nog geen SSL certificaat? Zorg er dan voor dat je voor 25 mei 2018 een SSL certificaat hebt aangeschaft. Zo verzamel je op een veilige manier persoonsgegevens van jouw websitebezoekers.

SSL & SEO: waar moet je op letten bij een overstap?

Er is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de installatie van een SSL certificaat om een (tijdelijke) daling in je ranking te voorkomen.

 1. Redirect instellen
  Om bezoekers automatisch gebruik te laten maken van een beveiligde verbinding is het noodzakelijk om een redirect (doorverwijzing van een URL) in te stellen. Hiermee worden onbeveiligde verbindingen vanuit de http-variant van de website altijd doorgestuurd naar de beveiligde https-variant. Doe je dit niet? Dan worden er twee versies van je website geïndexeerd en dit resulteert vervolgens weer in een penalty vanwege duplicated content. Gelijk doen dus!
 2. Vervangen van interne en externe links
  Pas binnen je eigen websites alle interne links aan naar de https-variant. Denk hierbij niet alleen aan pagina URL’s, maar ook aan links van afbeeldingen en redirects! Bij externe links wordt dit lastiger, maar je kunt natuurlijk wel de links op je social media kanalen en binnen Google Mijn Bedrijf aanpassen.
 3. Website aanmelden bij Google Search Console
  Waarschijnlijk is je website al aangemeld bij Google Search Console, de webmaster hulptool van Google. Wanneer je een SSL certificaat installeert is het van belang om ook de https-variant van je website binnen Search console aan te melden. Doe dit 2 keer: een keer met www voor je URL, en een keer zonder www. voor de URL. Vergeet vervolgens niet om je sitemap toe te voegen.
 4. URL vervangen in Google Analytics
  Vergeet ook zeker niet om in Google Analytics je URL te vervangen door de https-variant!

Hulp nodig bij de aanschaf en installatie van een SSL certificaat?

Maakt jouw website nog geen gebruik van een SSL certificaat, heb je geen idee welk SSL certificaat voor jouw website geschikt is of lukt het niet om het SSL certificaat te installeren? Neem contact met ons op! We kijken dan samen hoe we jouw website kunnen beveiligen.