Logo ontwerpen? Onderschat het niet!

Iedereen kan zich waarschijnlijk wel de logo’s van Nike, Google, Shell en Coca Cola voor de geest halen. Allemaal voorbeelden van logo’s die al een flink aantal jaren meegaan, maar nog steeds actueel, toepasbaar en herkenbaar zijn. Een goed logo is vaak de eerste kennismaking met een bedrijf of product. En, net zoals een pakkende pay off, essentieel om ‘top of mind’ bij je (potentiële) klant te komen en blijven.
Sommige (vaak beginnende) bedrijven kiezen ervoor zelf een logo te maken met behulp van diverse gratis programma’s die online te vinden zijn. Of laten het logo ontwerpen door een buurjongen die ‘handig is met de computer’. Maar is dat wel zo verstandig? Een goed logo ontwerpen is namelijk geen sinecure!

Waar moet een goed logo aan voldoen?

De kracht van een goed logo zit ‘m vaak in de eenvoud; het is gemakkelijk te onthouden en direct herkenbaar. Het kleurgebruik is daarbij een belangrijk onderdeel en niet alleen een kwestie van smaak. Er zit een hele filosofie achter de verschillende kleuren. Bovendien laten niet alle kleuren zich goed vertalen naar alle middelen. En dan moet de gebruikte logokleur (of kleuren) ook nog worden ‘vertaald’ naar bijvoorbeeld ral-, pms-, cmyk- en rgb-kleuren. Een belangrijke keuze dus, waar vaak onvoldoende kennis over én aandacht voor is.
Logo ontwerpen kleurcodes Product Plus blog

Ook zaken als het lettertype, de lettergrootte, spatiëring en schaalbaarheid verdienen volop aandacht. Een logo moet immers op een billboard hetzelfde effect hebben als op het scherm van je telefoon. En dit is misschien een inkoppertje, maar een logo moet boven alles uniek zijn.

Logo ontwerpen? Begin met een doordacht concept

Logo’s heb je in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een woordmerk (bijvoorbeeld Hema), een beeldmerk (denk aan Apple) of een combinatie van beide (bijvoorbeeld Adidas). Het een is niet beter dan het ander, maar moet passen bij wat je wil uitstralen. Een doordacht concept is daarbij leidend en sturend. Neem bijvoorbeeld ons eigen Product Plus-logo… In ons beeldmerk hebben we de dubbele P (Product Plus) met een aflopend uiteinde verwerkt. Hierdoor ontstaat er een spraakballon, wat natuurlijk op ons als reclamebureau (=communiceren) slaat.

logo ontwerpen blog Product Plus

Tijdloos logo? Restylen!

Een goed logo is tijdloos en kan vele jaren meegaan. Dit betekent echter niet dat je 60 jaar met hetzelfde logo hoeft te doen. Veel logo’s krijgen na verloop van tijd een kleine opfrisbeurt. Door het gebruik van een andere kleurtoon, een nieuw lettertype of een andere vorm kan een logo een geheel nieuwe uitstraling krijgen; zonder dat het afbreuk doet aan de basis. Grote merken, zoals Google, Fanta en Shell, hebben hun logo meerdere keren gerestyled. Desondanks zijn deze logo’s nog altijd even herkenbaar. Afgelopen jaar gaven wij ons eigen logo ook een kleine restyling. Door een kleine aanpassing in het lettertype past het logo weer helemaal bij de tijdsgeest van dit moment.
Restylen logo ontwerpen Product Plus blog

Een logo laten ontwerpen?

Wil jij een logo laten ontwerpen voor jouw bedrijf of is jullie huidige logo toe aan een opfrisbeurt? Neem dan contact met ons op! Onze grafische vormgevers hebben alles in huis om een goed, pakkend en herkenbaar logo te ontwerpen. Van vormen en kleuren tot lettertypes en beeldmerken. Alle details komen aan bod.