Trend: Flat Design

Verschillende trends op het gebied van design hebben de afgelopen jaren  de revue gepasseerd. Vanaf 2014 wint het strakke Flat Design steeds meer populariteit als tegenhanger van het ‘Skeuomorfisme’. Het gebruik van 3D effecten is ingeruild voor een modern en clean 2D design dat heel strak oogt. In dit artikel ontdek je waarom onze grafische vormgevers fan zijn van deze ontwerpstijl!

Wat is flat design?

Flat design is een tweedimensionale manier van ontwerpen, dat zich kenmerkt door minimalisme en eenvoud. Er zijn geen highlights, schaduwen of 3D effecten die de gebruiker kunnen afleiden. Het ontwerp is eenvoudig, clean, en oogt door het veelvuldig gebruik van enkele kleuren en strakke lijnen zeer overzichtelijk. Je ziet flat design in heel veel verschillende ontwerpen terug, zoals logo’s en huisstijlen, maar met name in websites en andere digitale omgevingen.

Van skeuomorfisme naar flat design

Een aantal jaar geleden was een compleet andere design stijl helemaal de trend: skeuomorfisme. Denk bijvoorbeeld aan het oude Instagram logo of de logo’s op het homescreen van vroegere iPhones en iPads.

Instagram logo restyle

Het oude Instagram logo vs. het huidige Instagram logo

Waar in flat design eenvoudige, overzichtelijke vormgeving centraal staat, wordt skeuomorfisme gekenmerkt door realistisch en levendig beeldgebruik. Deze stijl bevat veel details, schaduwen en effecten om vormen en afbeeldingen zo realistisch mogelijk te laten lijken op het scherm. Denk hierbij aan een button met een highlight eroverheen, schaduwen rond een menubalk voor het creëren van diepte of het herkenbare icoon van het notitieblok op je computer. Tegenwoordig willen we vooral dat een design naast aantrekkelijk ook functioneel en gebruiksvriendelijk is. En dat is flat design!

 

Onze flat designs

Ook in ons eigen werk maken wij gebruik van deze designstijl. Zo zijn de websites van Catering Elegance en Vernieuwbouwd met deze minimalistische insteek ontworpen en ook bij Primetime is gekozen voor een flat design.

 

Flat design By Bas en AS kwadraat

Flat webdesign bij AS kwadraat en By Bas Optiek

Is jouw huisstijl of website ook wel toe aan een opfrisbeurt en spreekt de flat design stijl je aan? Neem dan eens contact met ons op. Dan kunnen we kijken hoe we deze ontwerpstijl bij jou kunnen toepassen.