Webdesign: User Experience en User Interface

Het ontwerp van een website is veel meer dan alleen het grafische design. Bij een goede website is er nagedacht over diverse elementen die de gebruiksvriendelijkheid ten goede komen. User Experience (UX) en User Interface (UI) zijn twee termen die je steeds vaker hoort. In dit blogbericht leggen we je uit wat UX en UI zijn, waarom deze twee hand in hand gaan en waarom deze twee termen niet meer weg te denken zijn in het proces van het ontwikkelen van een website.

Wat is UX design?

UX is de afkorting voor User Experience, ofwel gebruikerservaring. Bij UX design gaat het om het creëren van een optimale gebruikservaring voor de gebruiker. In het UX design wordt nagedacht over een logische websitestructuur, handige gebruikersfuncties en de verspreiding van informatie. Door voorafgaand aan de bouw van de website over dit soort zaken na te denken, til je de gebruiksvriendelijkheid van je website naar een hoger niveau. Dit is niet alleen fijn voor de gebruiker, maar ook voor jou! Gebruiksvriendelijke websites zijn namelijk een stuk effectiever dan websites waarbij er niet over de gebruiksvriendelijkheid is nagedacht. Dat is niet gek, want een website die niet optimaal werkt, roept alleen maar frustratie op bij de gebruiker. Uiteindelijk kan die frustratie zelfs een negatieve merkassociatie tot gevolg hebben. En dat wil je natuurlijk niet!

Wat is UI design?

UI staat voor User Interface, ofwel gebruikersomgeving, en kun je het beste omschrijven als hetgeen dat de gebruiker ziet. UI design omvat echter meer dan een website in de huisstijl opmaken. Achter de vormgeving zit namelijk dezelfde gedachte als bij UX; de gebruiksvriendelijkheid optimaliseren. Bij UI design wordt gekeken naar kleurgebruik, lettertypes, vormen en andere UI-elementen. Al deze onderdelen dragen er aan bij dat de gebruiker precies weet hoe hij de website moet gebruiken en waar hij relevante informatie kan vinden. Bij het UI design worden de zaken die in het UX design zijn vastgelegd als het ware tot leven gebracht.

Wat is het verschil tussen UX en UI?

UX en UI zijn twee verschillende disciplines die allebei vanuit een ander specialisme worden uitgevoerd. Ondanks dat UX en UI van elkaar verschillen, zijn ze in een webdesign onlosmakelijk met elkaar verbonden. De UX elementen worden vaak in de eerste fase van het ontwikkelproces op papier gezet. De doelen van de gebruiker worden bepaald en de functies en structuur van de website worden hierop afgestemd. Het UX design wordt hierna doorgegeven aan de grafisch ontwerper die met het UI design aan de slag gaat.

UX en UI based website laten ontwikkelen

Is jouw organisatie wel toe aan een nieuwe website en wil je niet alleen een mooie website, maar vooral een website waarbij nagedacht is over de gebruiker en hoe de website de gebruiker tot dienst kan zijn? Neem dan contact met ons op! We laten je graag zien hoe wij UX en UI in het designproces toepassen!